Takım Çalışması mı Dediniz?
Takım çalışması organizasyonlar içerisinde neden önemlidir? Takımlara neden ihtiyaç duyarız? Takım oyuncusu olmak neden aranan bir özelliktir? Bireysel daha hızlı yol kat edebilecek kimi konuları neden farklı sesleri katarak karmaşık hale getiriyoruz?
Takım çalışmasını anlatırken ıssız ada örneğini kullanalım. Issız adaya düşseniz hayatta kalmak için yanınıza alacağınız 3 şey ne olur? Muhtemelen kendi seçeceğiniz 3 kişi yani 3 kişilik bir takım olur. Nedeni mi? İnsan doğası gereği sosyalleşmeye ve fikir paylaşımında bulunmaya ihtiyaç duyar. Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisini hepimiz duymuşuzdur. Buna göre insanın hayatta kalmak için ihtiyacı olan şeyler belli bir hiyerarşiye göre sıralanır. Bu hiyerarşiye en alttan üste doğru bakıldığında fizyolojik ihtiyaçlar ilk sıradadır. Bu ihtiyaçlar vücudumuzun çalışmasını sağlayan sistemleri besleyen ihtiyaçlardır. Yemek, su, uyku, boşaltım vs gibi. İkinci seviye güvenlik ihtiyaçlarında ise devreye hem fiziksel güvenlik hem de duygusal güven ihtiyacı girer, barınma, sağlık, aile olmak vs. gibi. Issız adada fizyolojik olarak ihtiyacımız giderecek olsak dahi ikinci seviyeden itibaren insan, partner, arkadaş, eksikliğinden dolayı tatmin sıkıntısı başlayacaktır.
Takım Çalışması ve Hiyerarşi
Hiyerarşide bir üstteki ihtiyaç ise sevgi görme/ait olma ihtiyacıdır. Takım çalışması kendinden büyük bir grubun parçası olma duygusuna hitap eder. Aidiyetin en iyi hissedildiği topluluk en küçük seviyedeki takımlardır. İnsan kendini en çok en yakınındaki kişilerin olduğu takımlara ait hisseder. Hiyerarşide daha yukarılara baktığımızda saygı görmek ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarını görürüz.
Takım çalışması insanlar tarafından takımdaki tüm oyuncuların oluşturduğu ortak olguyu temsil etmek olarak algılanır. Bu durum, birey olarak sahip olması zor olan güç, tecrübe ve güveni takım çalışmasının yarattığı sinerjiyle kazanmak anlamına gelmektedir. Sonuç olarak hayatta kalmak için farklı insanlara farklı bakış açılarına yani insanlardan oluşan takımlara ihtiyacımız bulunmaktadır. Aynı şekilde organizasyonlar da başarılı ve uyumlu çalışan takımlara ve bu takımların aralarındaki sinerjiye ihtiyaç duymaktadır.
Takım Çalışmasını Yürütmek
Takım çalışmasını yürütmek her zaman kolay olmayabilir. Takım içi çalışmalar bazen takım içi çatışmalara dönebilir. Farklı tecrübe ve geçmişlerden gelen farklı kişiliklerdeki insanların bir araya gelmesi ve bir takım şeklinde çalışması zorludur. Takım çalışmasında biri hemen pes edip motivasyonu düşürürken bir başkası aşırı miktarda yeni fikir üretip takımın odağını bozabilir. Başka bir takım oyuncusu ise her fikre karşı çıkarak ortada uygulanabilir fikir bırakmayabilir. İşte iyi takım oyuncusu olmanın önemi burada devreye girer. Hayatta kalma ihtiyaçlarımızdan biri takım çalışması ise o halde takım içerisinde çalışabilmek hayat kalitemiz açısından kıymetlidir. Kendi içinde iyi işler çıkaran uyumlu takımların olduğu organizasyonlar da sürdürebilirlik açısından öndedir. Takım çalışması nasıl uygulanır, iyi bir takım nasıl yaratılır, hangi yöntemler ile takım oyuncuları yetiştirilir sorularının cevaplarını merak ediyorsanız ‘Biz Takımız – Takım Çalışması’ eğitim kataloğumuzu inceleyebilirsiniz.