İşletme Performans Takibi ve Yönetimi
Performans Takibi ve Göstergeleri
Günümüz küresel rekabet koşullarında, şirketlerin birincil önceliği sürdürülebilir başarıdır. Bir işletmenin başarısını ve sürdürülebilirliğini takip etmenin en iyi ve en kolay yolu sayısal performans takibi ve ölçümüdür. Her an değişen koşullara ayak uydurmak adına, işletmelerde bir takım performans ölçütlerine ve bunların periyodik olarak incelenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Performans göstergeleri, bir şirketin olması gereken ideal durum ile mevcut durum arasındaki farkı gösterir. Böylece değişimi hızlı bir şekilde görmeyi ve PUKÖ döngüsü ile aksiyonların planlamasını, uygulanmasını ve sıkıntı var ise acil önlem almayı sağlar. İşletme Performans takibi ve yönetiminde en sık rastlanan problem, bu göstergelerin aylık, 3 aylık hatta yıllık olarak gözden geçirilmesidir.
İşletme Performans Takibi ve Yönetimi Nasıl Yapılmalı?
Performans yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hedeften sapmanın görüldüğü anda düzeltici aksiyonların planlanması ve süreçte uygulamaya alınarak bir sonraki faaliyetlerin hedefe ulaşıp ulaşmadığının incelenmesidir. Dolayısıyla performans takiplerinin periyodu ne kadar uzarsa, aksiyon alarak süreci iyileştirmek o kadar gecikmiş olacaktır. Bu sebepten dolayı hedefle mevcut durum arasındaki fark büyümeye başlar.
Hemen burada hepimizin aşikar olduğunu düşündüğüm bir örnekle devam edelim. Hemen herkes mutlaka bir futbol ya da basketbol maçı izlemiştir. Maç esnasında gerek oyuncuların gerekse seyircinin gözü sürekli puan tablosundadır. Çünkü rakibin ve kendi mevcut durumunun nerede olduğunu görmeli. Aradaki farkı koruyacak ya da farkı kapatacak eylem planlarını çok hızlı bir şekilde hazırlanmalı. Ayrıca takım olarak uygulamaya geçirmeleri gerekmektedir. İşte günümüz koşullarında işletmelerde yaşanan da tam olarak budur. Gerek üretici gerekse yönetici, rakibin, hedefin ve kendi mevcut durumunun nerede olduğunu görmeden ilerliyor olması işletme açısından fayda sağlamadığı gibi çoğunlukla işlerin kontrolden çıkmasına sebep olmaktadır.
Bu nedenle işletme yöneticileri, performans takibi ve ölçümü ile gerekli bilgiyi zamanında sağlamalı, bilginin sunuluşu ile gerekli kararların alınması ve uygulanması arasında zamanı etkin bir biçimde kullanabilmelidir. Bunun için performans ölçme sistemleri, düzenli ve sürekli bir yapıda olmalıdır. Özellikle kalitesizlik, müşteri şikayet ve iadeleri, plana uyum, kapasite kullanımı, eleman verimliliği, fazla mesai ve ortalama ekipman verimliliği (OEE) gibi göstergeler düzenli ve sürekli olarak takip edilmesi gereken performans öğeleri içinde yer almaktadır.