Sektörlerde Değer Akış Haritalama
Üretim için Değer Akışı Haritası
Toyota’nın 1993 “Toyota Üretim Sistemi” kitabıyla popüler hale geldiğinden beri, her türden ve büyüklükteki imalat firmaları, verimsizliklerini belirlemek için Değer Akış Haritalama uygulaması kullanıyor.
Üreticiler, tedarikçiden müşteriye kadar üretim sürecinin her adımını detaylandırarak iyileştirilebilecek darboğazları ve süreçleri belirleyebilir ve bu da genel verimliliği ve çıktıyı artırabilir.
Sağlık Hizmetleri için Değer Akışı Haritası
Sağlık kuruluşları, teslim süresi ve maliyetleri konusunda sürekli olarak zorluklarla karşılaşmaktadır. Sonuçta, bekleme süreleri hasta memnuniyeti için kritik öneme sahiptir ve bir süreçteki herhangi bir gecikme feci sonuçlara yol açabilir.
Maliyet etkinliğini artırmak, hastane yöneticileri için çok önemlidir.
Ameliyatların tüm hastane gelirinin % 48’ini oluşturduğunu düşünün. Her işlem türü için verimsizlikleri bulmak için bir değer akışı haritası oluşturulabilir.
Etkili bir değer akışı haritası ile hastaneler ve klinikler, bir hastanın kuruma girdiği andan o hastanın ayrıldığı ana kadar ortaya çıkan her türlü darboğazı belirleyebilir.
Finans için Değer Akış Haritalama
Önde gelen finans firmaları, atıkları azaltmanın ve verimliliği artırmak ve nihayetinde işi yönlendirmek için yeni teknoloji uygulamalarından yararlanmanın yollarını buluyor.
Bir finans kuruluşunun farklı değer akışlarının haritasını çıkararak, her bir sürecin maliyetini belirleyebilir, hangi alanların diğerlerinden daha iyi performans gösterdiğini ve nerede gereksiz maliyetlerin tahsis edildiğini belirleyebilirsiniz.
Gerçek fayda, bu bulguları takip etmek ve yüksek maliyetli, tekrarlayan görevleri otomasyon teknolojisiyle eşleştirmektir. En iyi finans firmaları, ortalama bir firmanın iki katından fazla temel kontrol sayısını otomatikleştirmektedir.
Ofisler için Değer Akışı Haritalama
Ofisler, genel iş performansını iyileştirmek için değer akışı haritalamasını kullanabilir.
Gerçek şu ki, birçok ofis (ister küçük bir işletme isterse 10.000 kişilik bir işletme olsun), verimsiz süreçlerle tıkanıyor. Departmanlar arası iletişim sorunları, işe alım darboğazları ve ofis tedarik verimsizlikleri örnek olarak gösterilebilir.
Ve bu süreçlerden herhangi biri başarısız olursa, çalışan üretkenliği üzerindeki etki felaket olabilir. Örneğin, bir departmanın tamamı günlük işler için gerekli bir yazılıma erişimi kaybederse, BT departmanı onu düzeltmek için çabalarken projeler geride kalır.
Değer akışı haritalama ile işletmeler, sorunlara en sık neden olan süreçleri belirleyebilir ve bunları çözmek için çalışabilir. İşletmelerin yeni teknolojiyi benimseyerek iyileştirilebilecek – hatta tamamen kaldırılabilecek – tüm süreçleri bulmasına olanak tanır.