PUKÖ Döngüsü (PUKO) Nedir?
PUKÖ Döngüsü (PDCA) Neden Gereklidir?
PUKÖ Döngüsü PUKO Döngüsü olarak da bilinmektedir. Ancak, doğru deyişle, PUKÖ Döngüsü (Planla-Uygula-Kontrol Et- Önlem Al) istatistikçi olan Walter Shewhart tarafından icat edilmiştir.
Dr. Edwards Deming ise sürekli gelişim ve yönetim aracı olan PUKÖ (PUKO) döngüsüne ün kazandırmıştır. Satış, pazarlama, üretim, yönetim gibi tüm alanlar için geçerli olmak üzere yapılan bütün planlarda Deming’in döngüsü kullanılmalıdır. Sürekli mükemmelliği sağlayabilmek için her döngü kullanılmasıyla tekrar tekrar başa dönmek ve yeni planla tekrar başlamak esastır.
PUKÖ (PUKO) Döngüsü Devam Etmeli…
Sürekli tekrarlayan bu döngüde yapılacak işin planlanmasını, işin plana göre yapılmasını, işin plana göre yapılıp yapılmadığını ve sonuçlara göre kontrol edilmesini ve gerekli önlemin alınarak döngünün sonsuza dek tekrarlanması beklenmektedir.
6 Sigma projelerinde bu döngü DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, Geliştir, Kontrol) olarak belirlenmiştir. PUKÖ döngüsü sürekliliği sağlamak için gereklidir.
Günümüz iş dünyasında en başarılı gelişim yöntemi Deming çevrimi, yani PUKO olarak da adlandırılan PUKÖ döngüsü yöntemidir. İşe başlamadan önce plan yapmayı, problemi doğru tanımlamayı, problemin oluşumunu ve etkisi analiz etmeyi ve hangi koşullarda problemi çözebileceğimizin değerlendirildiği aşamadır. PUKÖ döngüsünün en kritik ve belki de en çok zaman alan bölümüdür. Doğru yapılırsa sonuç olumlu, yanlış yapılırsa sonuç olumsuz olur.