Bağlantılara atla
Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri

Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri

Tedarik Zinciri Yönetimi konusuna geçmeden önce şunu belirtmek gerekir ki, geçmişte firmalar sadece dört duvar içinde kendi üretim ve kalite göstergelerine odaklanarak, göstergeleri takip ederek kendi gelişimleri ile ilgileniyorlardı.

Bugün globalleşen ve küçülen dünyada müşterileri ve tedarikçilerini de sistemin bir parçası haline getirerek bütünü yönetmeye başladılar. Gördüler ki bütünü, büyük resmi görmeden sadece kendi işimizi geliştirerek bir yere varamayız.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nereye Gidiyor?

3 ay önce sadece Çin’de olan Covid 19 virüsü bugün tüm dünyada etkileri hissediliyor en acısıyla. Giden canların değeri elbette ölçülemez ancak ekonomiksel boyutları ölçmeye kalktığımız da kayıplar çok büyük. Bu noktada tedarik zinciri yönetimi, tedarikçilerin de sürece dahil bütün süreci kapsar. Amaç elbette ki müşteriye doğru ürünün,  doğru fiyata, doğru zamanda en düşük maliyetle ulaşmasını sağlamaktır. Bu amacın sağlanmasında en önemli nokta akışı sağlamaktır. Müşteriye ürün akışını sağlamak için üretim akışını sağlamak, üretim akışını sağlamak için gelen malzeme trafik akışını yönetmek gerekir. Genel amaç hep birlikte daha iyiyi yakalamaktır.

Tedarik Zinciri Yönetimi sadece lojistik ile ilgili değildir, sadece firma için tedarik zincirini kapsamaz yada sadece tedarikçilerimizle olan süreci kapsamaz. Tedarik zinciri yönetimi özetle hedeflerin ortaklaştırılmasıdır.

Tedarik Zinciri Yönetimini 3 ana süreç ile özetleyebiliriz:

  • Tedarikçiden malzeme temini ve tedarikçilerimizin tüm seviye tedarikçilerinden malzeme teminini kapsar.
  • Kendi firmamız için malzemenin üretime beslenmesi, üretimin planlanması, yarımamul taşınması, bitmiş ürünün hareketi, depo yönetimini kapsar.
  • Nihai müşterinin üst seviye müşterilerini dahil ederek bitmiş ürünün müşteriye sevkiyatını kapsar.

Tedarikçilerimizden malzeme teminin kapsayan bir zinciri yönetmek için bazı göstergelere ihtiyacımız vardır. Normal zamanda yönettiğimiz veya yönetmediğimiz göstergeleri yeniden oluşturmalıyız. Öncelikle her firma için bu göstergeler farklılaşacağı gibi genelleme yaparsak aşağıdaki göstergeler takip edilebilinir.

  • Performans Göstergeleri
  • Sağlık Göstergeleri
  • Tedarik Zinciri Yönetimi (Giden Grafik)

Ayrıca, kataloğumuzdan Tedarik Zinciri konusundaki eğitimimizi inceleyebilir ve info@idealkoc.com üzerinden bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Bu içeriği beğendiniz mi?
Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri

Yorum Yap

Görüşme Başlat
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap