Bağlantılara atla
Satın Almada Müzakere ile Pandemi Krizini Aşın

Satın Almada Müzakere ile Pandemi Krizini Aşın

Satın Alma işletme sermayenizin %40 ile %60’lık kısmını harcayan bölümdür. Bir kriz olduğunda ilk  kapısı çalınan, çözümler üretmesi beklenen bölüm satın almadır. Nakit azalmıştır, üretim için malzeme alınması gerekiyordur, değişen taleplerden ya stok yoktur ya da gereksiz stok vardır. Normal koşulda uygulanan, eskalasyonu, sözleşmeleri, tedarik koşullarını işletmek zordur. Satın almacının acil durumlardaki kaçınılmaz kurtarıcısı müzakere devreye girer. Bu noktada öncelikle ‘müzakere nedir’ sorusunu cevaplamak gerekir. Müzakere birbirimizi  ikna değil, birlikte hayal edemediğiniz faydaya ulaşmaktır. Tek başımıza yapamadığımız her eylemde birlikte çalıştığımız kişi/kurum ile her iki tarafında fayda beklentisini karşılayacak duruma gelene kadar kurduğumuz iletişimdir.

Pandemi Dönemindeki Müzakerelerimiz Nasıl Olmalı?

Pandemi döneminde yaşadığımız ve yaşayacağımız günleri tam olarak öngöremiyoruz. Bu nedenle Müzakere tekniğimiz sürdürülebilir ilişkiyi destekleyen problem çözücü, yaratıcı ve uzlaşmacı  olmalı. Normal zamanda rakiplerimize fark atmak adına kullandığımız müzakere taktikleri tedarikçimizi yok etme riskini taşıyor. Bu taktikler neler mi dersiniz? Bir daha uygulamamak adına kısaca hatırlayalım;

  1. Güç kullanmak
  2. Blöf yapmak
  3. İyi polis – kötü polis
  4. Erteleme
  5. Zaman baskısı
  6. Duygusal taktikler
  7. Gizli bilgileri yanlış kullanmak
  8. Tırtıklama yanında bedavaya getirme
  9. Müzakereden çekilme
  10. Gözdağı verme
  11. En büyük biziz yaklaşımı …….

Pandemi sonrasında da değişen iş dünyası dinamikleri bizi sürdürülebilir yapıcı iş ortakları ilişkilerine yönlendirecek. Maliyetleri düşürüp, dünya kaynaklarını en ekonomik şekilde kullanmak adına satın alma sürdürülebilir tedarikçi ilişkilerine yönelecek. Bundan sonra müzakerelerimizde stratejimiz; Pozitif toplamlı – ihtiyaç temelli ve kazan kazan şeklinde olacak.

Satın almada müzakere dürüstlük, güven, karşılıklı gelişim ve ortak bir hedef için tedarikçi ile birlikte gelişme yönünde olacak. Ancak bu  yapıcı, fark yaratan, destekleyici  birliktelik  işletme için sürdürülebilir başarı sağlanacak.

Teknolojinin hızla ilerlediği Endüstri 4.0’ın kaçınılmaz Endüstri 5.0’ın planlanan iş hedefi olduğu günümüzde kendi konusunda global pazarda başarılı tedarikçiler ile sürdürülebilirliğimizi sağlayabiliriz. Satın almacılar etkin stratejik bir müzakere ile işletmenin  tedarikçileriyle gelişimine destek olabilir.

Pandemi Sonrası Satın Alma

Satın almacılar Pandemi sonrasında duygusal beklentileri ve sosyal ihtiyaçları değişen tedarikçi temsilcilerine göre müzakere tekniklerini geliştirmeliler. Ar&Ge, Ür&Ge kendisini son teknolojiler ile donatırken satın almacılar insan duygularını, ihtiyaçlarını ve algılarını anlayıp, çatışma yöneterek ortak faydaları yaratıcı yönleriyle ortaya çıkarmalılar. Müzakere masasına oturmadan alternatifleri, karşılıklı bağımlılığı, BATNA (Best alternatif to negotiation agreement – müzakerenin en iyi seçeneği ile anlaşma), seçenekleri değerlendirmeliler.

İlkeli Müzakere

Eskiden ilkeli müzakere satın alma için bir seçenekti ancak bugün ve bugünden sonra sürdürülebilir başarı için kaçınılmaz olacak. Satın almada bugünden sonra ilkeli müzakereyi uygulamak için hatırlayalım;

  1. Ben veya şirketim yerine ”BİZ”
  2. Objektif kriterler
  3. Kişileri sorunlardan ayırmak
  4. Kazan – kazan
  5. Pozisyon – ihtiyaç
  6. Yetkinlik
  7. Saygı
  8. Güven
  9. İşbirliği
  10. Ortak hedef
Bu içeriği beğendiniz mi?
Satın Almada Müzakere ile Pandemi Krizini Aşın

Yorum Yap

Görüşme Başlat
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap