Gökhan Kuzu
Toyota Production System Specialist
Sanage JapanProjeleri:
X firması
Dijital Dönüşüm
Y firması
İş Mükemmelliği
1989-1992 Yılları arasında Elektronik Bölümünü bitirerek çalışma hayatına Adapazarı PTT Kuranportör ve dms santral baş mühendisiğinde bilgi işlem ve arıza takip konularında stajer olarak başladı ve 1994-1997 arasında Netaş, Karel, Telesis ve Siemens santral montaj, elektronik devre arıza tespit ve tamir konularında teknik servis sorumlusu olarak görev aldı.
1999-2001 arasında Akel Gıda AŞ. Formen ve Vardiya amiri görevlerinde bulundu. Siemens simatic ve Satake otomasyon sistemleri konularında bakım, arıza ve revizyon çalışmalarında bulundu. İlk Kaizenini Kore yapımı Young presler üzerinde bulunan power supple ünitesinin arıza yapması sebebiyle duran üretimi tekrar devreye almak için Kore’den orjinal parça beklenecek olduğundan dolayı, kendisi tam dalga redresör imal ederek makinayı devreye almış. Ve sonrasında Şirket Teknik direktörlüğü tarafından Bandırma MMO’dan Elektrik Elektronik konusunda bilir kişi çağrılarak bu sistemin onayı alınmış ve üretime devam edilmiştir.
2001-2006 yılları arasında Takanichi otomotiv AŞ. Turkey tesislerinde Bakım onarım ve Utility Sorumlusu olarak görev aldı. Pnömatik Festo, Hidrolik rexroth, sanayi kazanları işletmeciliği belgesi Kocaeli MMO, şirket içi 5S, Kaizen, Standart İş, İş güvenliği, Toyota tarzı VSM, lojistik ve Kanban, Andon, pick to light, yerinde kalite eğitimlerini alarak 466A, 147B Corolla ve 374L, 681N Verso projelerinde kapı ve koltuk üretim Hat kurulumu, devreye alma ve ilk parçada kaliteyi üretme konularında master maintenance sorumlusu olarak görev aldı. Seri üretime geçiş ve devamı sırasında bu hatlarda İş güvenliği ve Kaizen konularında şirket içi yıllık birincilği seçilen konularıyla şirkete katkıları bulunmaktadır. Mitsubishi Injection ve star Seiki Robotic sistemleri CT, MCT verimlilik ve SMED model değişim konularında birçok kaizenleri ile fark edildiği dönemde yeni kurulan Toyota Üretim Sistemleri TPS bölümüne alınarak görevine bu bölümünde uzman olarak devam etmiştir. 03.10.2005 yılında Şirketin ismi Toyota Boshoku Turkey olarak değişmiştir.
2006-2015 yılları arasında Hat liderliği, Verimlilik, Lojistik, Karakuri, 5S, Kaizen , Standart iş , lojistik kaizeni, ergonomi ve iş güvenliği kaizenleri konularında 3 fabrikadaki tüm Grup ve Hat yöneticilerine uygulamalı eğitimler olarak vermiş, Kaizen sistemi kurulumunu ve sonrasında revizyonlarını da yaparak teslim etmiştir. Toyota Boshoku Plant1 , Plant2 ve TBSTR fabrikalarında 130L Yaris, 103B Corolla, CHR Suv, BMW i3 ve BMW i8 leather seat cover üretim hatlarında Toyota üretim sistemleri uzmanlığı alanında çalışırken 300 den fazla üretim kaizenini bizzat gerçekleştirerek yöneticilerine teslim etmiştir. Mitsubishi dikiş makinalarında arıza duruşlarını kısaltma, Poliüretan tesislerinde robot arızalarının ve hat duruşlarının önüne geçilmesi, Auris 865IP projesinde yeni alınacak presin satınalmasını iptal ederek mevcuttaki 2 prese bu projeyi dahil etme kaizeni, 2010 yılında japon öğretmen İsamura san gözetiminde TB Somain Fransa fabrikasında ilk kez Toyota tarzı Vsm çalışmasını yaparak Somain yönetime teslim etmiştir. 2011 Mitsubishi 1600T enjeksiyon makine model değişim verimlilik sıralamasını 82 den ilk 3 e yükselterek 2011 yılında Toyota global kaizenini gerçekleştirmiş ve bu kaizeni MR. Akio Toyoda bizzat Türkiye tesislerine gelerek canlı olarak teyit etmiştir. 2011 yılı global kalite çemberi birinciliği bulunan takımıyla Toyota Global Center Toyotashi / Japonya da tüm dünya fabrika takımlarının katıldığı organizasyonda sunumlarını gerçekleştirdiler. İlk AGV ürün taşıma kaizenini 2012 yılında 2. plant içerisinde uygulamış ve üretime teslim etmiştir. 2013-2014 yıllarında japoncasını yeterli seviyeye ulaştırarak Türkiye’ye gelen Japonlar ile iletişimde ve Japonya’daki çalışmalarında kullanılan tercüman maliyetini ortadan kaldırmıştır.2014-2015 yıllarında faaliyetlerini Toyota boshoku ARGE merkezinde devam ettirmiştir.
2015-2016 yılında International Into company Transfer programında tüm dünya tesislerinde seçilen 32 kişi arasına girerek Japonya Sanage & Fujioka araştırma merkezinde Toyota Üretim Sistemi Kobetsu Kaizen çalışmalarında bulunmuş ve Kariya 1. Plant Volkswagen air cleaner line Material & information flow chart (VSM) , AGV taşıma uygulaması ve operatör standart iş kaizen aktivitesi ve sunumlarını gerçekleştirmiştir.
Okatsu souka ile Takaoka Plant ile tedarikçiler arasında; Lojistik Kaizen Aktivitesi ve sunumlarını gerçekleştirmiştir. Taşıma kapasitesi , Kanban , Stok alanı, Lojistik 5 standart Çizelgenin kullanıldığı bu aktivite komple Lojistik Kaizen aktivitesidir. Toyota Boshoku Fujioka Plant Camry / Prius kapı hattı Jishuken ( Tam kapsamlı kaizen aktivitesi) Kaizen aktivitesi ve sunumlarını gerçekleştirmiştir. *İş Güvenliği. *Standart 3 Döküman. Yamazumi. Kajuu heikin. *Kalite Kaizeni. *Kapasite. *MIF(Malzeme v bilgi akışı, VSM).
Kariya 4.Plant Denso otomobil yağ filtre hattı için . Ambar kısmından sevkiyata kadar Buqusha ( ürün taşıyan operatörler )ve man power kaizen aktiviteleri ve sunumlarını gerçekleştirdim. Ambar-Üretim hattı ve Hat-Sevkiyat arası ürün taşıma , stok , zamanlama ve adam maliyeti/iş yükü kaizen çalışmalarını gerçekleştirmiştir.
2016-2017 yılları arasında Dönüşümlü olarak Türkiye’deki 3 fabrikanın tüm hatlarının üretim metotlarının anlaşılması, geliştirilmesi ve üretime gerekli teknik desteğin verilerek verimlilik ve maliyetlerin kontrol altında tutulması konusundaki sunumlarını gerçekleştirmiştir. Bir yıl süreyle Toyohashi Plant Japan Ceo görevi öncesi Türkiye’de görev alan Yoshiaki İshiguro’ya asistanlık yaparak TBSTR ve Plant 1 tesislerinde yerinde kalite ve Lojistik Kaizen aktivilerini yürütmüştür.
2017-2019 yılları arasında LCW şirketinden gelen davet üzerine sahibi Mustafa Küçük beyin Toyota Üretim Sistemi konusundaki merakı ve şirketine uygulama isteği üzerine kendisine gelen iş teklifini kabul ederek Toyota’dan ayrılarak LCW yalın üretim ofis yöneticiliğine başlamıştır. İlk yalın yönetim ofisinin kurulması. İlk Kaizen sisteminin kurulması ve işletilmesi. Şirket içi yalın dönüşüm eğitimlerinin verilerek İK ile ortaklaşa çalışarak performans yönetim sistemine adaptasyonu. LC waikiki’ye ait tüm lojistik depolarında kaizen sorumluları yetiştirmek ve aynı düzenin tüm lokasyonlarda uygulanmasını sağlamak. İlk lojistik alan ve akış kaizen aktivitelerinin yapılması. İlk depo içi ergonomi aktivitelerinin yapılması. Obeya sisteminin kurularak tüm bölümlerin katılımının sağlanması. A3 raporlama sistemi eğitimleri. İlk Asakai alanının oluşturularak bölüm hedeflerinin, problemlerin ve çözümlerin konuşulduğu düzenli toplantı takvimlerinin oluşturulması. İlk 5-S Audit sisteminin oluşturulması ve uygulanarak bölümlere teslim edilmesi çalışmalarını bizzat gerçekleştirmiştir.
2019 yılından itibaren LCW ye kattığı değerlerinden ardından Toyota tarzı yalın üretim sistemlerinin kurulumu, işletilmesi, uygulamalı eğitimlerin verilmesi konularında danışmanlığa yönelmeye başlayarak bu konudaki tecrübelerini arttırmaya başlamıştır. 2019-2020 Alkor otomotiv yan sanayi şirketinde Metot bölüm kurulumu yaparak İstanbul tesisisin de Mercedes alt plastik parça imalat bölümü ve Bursa Renault light guide üretim projelerinde çalışmşıtır. Aynı dönemde Tezkar grup içerisinde Üretim ve Metot bölümleri kurulumu çalışmalarında bulunmuş ve Toyota Motor Türkiye lojistik kısmında kullanılan ve yedek parça ihracatında kullanılan Euro palet, yedek parça konteynerleri, özel tasarım ve imalatı alanlarında çalışan tesiste görev almıştır.
2020-2021 yılları arasında Arkpres Emniyet kemerleri AŞ. Şirketinde İlk metot bölümünün kurulması. Şirket içi Yıllık eğitim planının oluşturulması. İlk Asakai alanı oluşturularak, toplantılarının düzenli olarak yapılması. Devam eden projeler de karşılaşılan problemlerin ilgili bölümler ile beraber çözülmesi, mevcut hatlarda oluşan kalite problemlerinin giderilmesi, müşteri şikayetlerine karşı Kalite bölümüyle koordineli çalışarak 8D lerin takibi ve kapatılması ve üretim hatları iş yüklerinin hesaplanması çalışmaları gibi bölümlerin bakış açılarının değişimine yardımcı olacak çalışmalarda bulunmuştur. İlk Şirket içi İSO 9001 & IATF 16949 denetiminin örnek olarak bakım bölümünde yapılması. İlk Ford trucks 2021 projesinde kullanıma başlanan Final kontrol prosesinin imalatı gerçekleştirmiştir. Bu proseste amaç fonksiyon, kablo soket kontrolleri, lazer ile markalama, OK parça için karekod ve hurda parça poka yoke sistemi yapılarak çalışanların kaizen bakış açlarını genişletmek ve düşünce tarzlarını geliştirmek olmuştur. Ayrıca müşterinin ürüne duyduğu güveni arttırarak yeni müşteriler ile başlaması olası projelerde de ürün güvenliliğini öne çıkararak Japon tarzı iş alma tekniğinin satış bölümünde kullanılması sağlanmıştır.
2021 sonu itibariyle İdealkoç Şirket Koçluğu firmasına katılarak çalışmalarına Doğan Holding tesislerinde 5S, Kaizen, Standart İş konularında uygulamalı olarak devam etmektedir.